Tilbageblik på pokalturneringen i dansk fodbold
SPONSORERET INDHOLD: Den danske pokalturnering, har under skiftende navne, eksisteret siden 1954, hvor den første pokalturnering i Danmark løb af staben. Den allerførste finale blev spillet i 1955.
Inspirationen kom fra England, som på daværende tidspunkt længe havde haft en lignende tradition.
At opstarte pokalturneringen var en smal sag. Landet var i forvejen opdelt i mindre unioner, alt efter landsdel. Hvilket gjorde det til en oplagt sag, at lave en turnering for alle landets store og små fodboldklubber.
Hvem der vinder den eftertragtede pokalfinale, selve pokalen og den nette pengepræmie i år, kan kun tiden afsløre.
Pokalturneringen har mange år på bagen
Selv om Englands tradition er meget længere end vores, er det alligevel en turnering med mange år på bagen, i forhold til andre tiltag herhjemme.
Lige efter år 1900 begyndte sporten at tage fart og de små unioner, Fyn, Sjælland, Lolland og Falster, Jylland og Bornholm, blev dannet. Nogen kom flyvende fra start, andre bøvlede lidt, nogen lukkede, for så igen at åbne.
I 1954 stod alle de små unioner stærkt, hvilket gjorde en pokalturnering muligt. Inden længe, om små to år, kan turneringen fejre sin 70 års fødselsdag, hvilket ikke er noget i forhold til England, men absolut en nævneværdig bedrift herhjemme.
I 2022 vandt FC Midtjylland
Gennem årene har der været mange spændende finaler i pokalturneringen. Nogen klubber har flere gange vundet den fine pokal, andre har mange gange været tæt på og enkelte kigger stadig langt efter den.
Efter pokalfinalen bliver Sydbank pokalen uddelt til det hold der vinder pokalturneringen. Sidste år tilfaldt æren FC Midtjylland som vandt i straffesparks konkurrencen. Kampen udviklede sig meget spændende, og blev af nogen udnævnt til årets absolut mest spændende fodboldkamp.
AGF, AaB og FC København deles lige nu om at være den klub der har vundet turneringen flest gange. I skrivende stund har de nemlig hver, nøjagtigt vundet finalen 12 gange.
Der følger penge med pokalen
Pokalen som er flere kilo tung, smukt udformet og i det pureste sølv, er ikke det eneste en klub går hjem med, hvis de vinder pokalturneringen.
I skrivende stund følger der en halv million kroner med, når man vinder pokalen. Holdet der placere sig som nummer to får 200000 kroner med sig hjem.
En halv million lyder muligvis ikke af så meget i den verden. For nogen af de store klubber er det da også en dråbe i havet. For de mindre klubber er det dog stadig en kærkommen præmie.
Heldigvis for vinderne, følger der også en betragtelig del hæder og omtale med.
Interessen har været svingende
Pokalturneringen bliver fulgt af mange fans landet over. For nogen fans er denne turnering langt vigtigere, end dem der foregår uden for landets grænser.
Det at måle sig med ligemænd, der er sprunget ud af samme tradition og baggrund, synes for mange at være mere prestigefyldt og ligeværdigt, end at konkurrere med klubber fra andre lande, med helt andre traditioner og baggrunde.
Sådan har det ikke altid været. Historisk set har interessen for pokalturneringen været særdeles svingende. De mange udenlandske turneringer, både i de respektive lande, men også Europa League, har i perioder fuldstændigt overskygget den hjemlige turnering.
Pokalen baner vejen til Europa League
Faktisk forholder det sig sådan at hvis en klub vinder selve pokalturneringen, så er den direkte vej banet, til deltagelse i Europa League.
Europa League er en helt anden boldgade. Her er konkurrencen ikke længere bare ærkefjender på de danske stadiums, men simpelthen de bedste klubber som Europa har at byde på.
For nogen fodbold elskere er det først her det rigtige fodbold går i gang. For andre er det et savn, lige indtil næste pokalturnering går i gang igen.