De 10 største fodboldderbys i Europa (Williams ‘bucketlist’)
Vores faste fodboldrejse-ekspert William Frost, kommer her med sit bud på de 10 europæiske fodboldderbys, som står øverst på hans ‘bucketlist”.
De europæiske fodboldligaer er hjemsted for utallige lokalopgør, også kaldet fodboldderbys. Her får listen over de 10 derbys som vores fodboldrejse-ekspert William Frost helst vil opleve.
1. El Clásico: FC Barcelona – Real Madrid
De to El Clásico-kampe hver sæson, er næstefter Champions League finalen, de meste efterspurgte fodboldkampe i hele Europa. Interessen er enorm fra hele verden og billetpriserne er vanvittige høje. Men det er også verdens (måske) to bedste og største fodboldklubber, FC Barcelona og Real Madrid, som støder sammen i en kamp om ikke blot det spanske mesterskab, men også en kamp hvor politiske undertoner mellem hovedstaden Madrid og løsrivelsesbevægelsen i Catalonien, hvor Barcelona er hovedstad.
At opleve El Clásico står øverst på min ‘bucketlist’ og med god grund. Et af de største fodboldminder, jeg kan hive frem fra min hukommelse, som efterhånden huser en lang række fodboldrelaterede øjeblikke, var da Ronaldinho i 2005 imod Real Madrid på Santiago Bernabeu lavede ikke blot et, men to af de bedste solo-mål jeg nogensinde har set. Af ren og skær respekt for præstationen rejste selv de mest hardcore Real Madrid fans sig og hyldede den geniale brasilianers scoringer.
El Clásico er noget helt specielt. Det er her det bliver afgjort, hvem Spaniens (nogle vil mene hele Europas) stærkeste hold er, og de årlige derbyer mellem Barcelona og Real Madrid er uundværlige for den europæiske fodboldscene.
Se også: billetter til El Clásico
2. Derby della Madonnina: AC Milan – FC Inter
Derby della Madonnina er det italienske lokalderby i Milano mellem to af Italiens historisk set mest succesfulde klubber. AC Milan og FC Inter har siden årtusindeskiftet, for snart 17 år siden, begge vundet nærmest alt hvad der er at vinde, lige fra den italienske liga Serie A til den prestigefyldte Champions League.
Ligesom med Rom-derbyet bliver Milano-derbyet spillet på det samme stadion, uanset hvilken klub, der officielt har hjemmebane – klubberne deler nemlig det ikoniske San Siro, hvor der er plads til knap 80.000 tilskuere, og hvor stemningen fra deres de to fangrupper, Inters i ‘Curva Nord’, og Milans i ‘Curva Sud’, sørger for en stemning ud over det sædvanlige.
3. Le Classique: Paris Saint-Germain – Olympique de Marseille
Af de store europæiske fodboldderbys er ‘Le Classique’, mellem Paris Saint-Germain og Olympique de Marseille nok det derby, der tydeligst er et udtryk for en regulær ‘klassekamp’. Kampen mellem Paris’ overklasse samfund og Marseilles’ arbejderklasser har gjort opgøret til et af de opgør, jeg altid følger med i. Her er altid meget på spil, når de to giganter tørner sammen.
En sejr over rivalerne er meget mere værdifuld end blot de tre point på banen. Det er en kulturel sejr og på trods af, at de to klubber geografisk set ligger langt fra hinanden, er kulisserne altid fyldt op af engagerede fans – uanset om de spiller i hovedstaden Paris eller havnebyen Marseille.
4. Revierderby: Borussia Dortmund – Schalke 04
Det første tyske derby på listen er mellem de to storklubber Borussia Dortmund, placeret i byen Dortmund, og Schalke 04, fra Gelsenkirchen, der begge hører til i Ruhr-distriktet, og som hver især har nogle af Tysklands største fangrupper. Dette har haft sit præg på betydningen af disse derbys og tydeligt har sat et ekstra pres på spillerne, når de to klubber tørner sammen.
I 2008 afholdte Dortmunds fans en stor fejring, i anledningen af at Schalke 04 på det tidspunkt, ikke havde vundet den tyske titel i 50 år. Og der er intet, der tyder på, at rivaliseringen de næste par år bliver mindre.
5. Old Firm: Glasgow Rangers – Celtic FC
Når Celtic FC og Glasgow Rangers støder sammen, går det sjældent stille for sig. De to Glasgow-klubber er begge nogle af de bedst-støttede klubber i Storbritannien, hvilket altid medfører et intenst lokalderby, som er værd at se, uanset om ens interesse i skotsk fodbold er stor eller lille. Opgøret krydres altid og uundgåeligt af politiske og religiøse undertoner. På den ene side det katolske og irsk-venlige Celtic og på den anden side det protestantiske og engelsk-venlige Rangers.
Lokalopgørets navn ‘Old Firm’ er faktisk aldrig helt blevet forklaret – nogle mener, at det stammer fra to kommentatorers kommentarer til et af de første opgør. At det var ”like two old, firm friends”, når Celtic mødte Rangers. Andre mener, at det skyldes klubberne var blandt de første fodboldklubber i Skotland. Uanset navnets oprindelse er Old Firm en af de mest stemningsfyldte lokalderbys i Europa.
6. The Manchester Derby: Manchester United – Manchester City
Der har været mange nævneværdige kampe mellem de to Manchester-klubber, Manchester United og Manchester City, i løbet af de seneste par år. Men især ét husker jeg tydeligt – da Manchester City på Old Trafford en kold oktoberdag i 2011, udraderede værterne fra Manchester United med hele 6-1 på et udsolgt stadion foran 75.000 tilskuere.
Det var den kamp, hvor Balottelli efter en scoring flashede den legendariske “Why always me?” t-shirt, og det var den kamp, der fik det til at gå op for mig, hvor meget der er på spil for klubberne, og ikke mindst deres fans, når de to klubber tørner sammen.
7. Derby Della Capitale: AS Roma – SS Lazio
Derby Della Capitale er den kamp, der bliver betragtet som Italiens største lokalderby, både foran Milano- og Torino-derbyet, er Derby Della Capitale mellem SS Lazio og AS Roma, en af de kampe, jeg har på min liste over opgør jeg skal opleve. Lokalopgøret, hvis navn selvfølgelig er baseret på, at det er hovedstadens kamp, bliver spillet på Stadio Olimpico i Rom, uanset hvilket af de to hold som har hjemmebane, da de to klubber deler stadion.
Dette er (sandsynligvis) kun tilfældet i få år endnu, da Roma planlægger at bygge deres eget nye stadion, hvorfor et af de sidste “ægte” lokalopgør på Stadio Olimpico godt kunne blive prioriteret højt de næste par år.
8. The Merseyside Derby: Liverpool FC – Everton FC
I England har man utallige historiske lokalopgør, der alle er værd at se – men hvis jeg skulle vælge ét derby, der nok indeholder fleste følelser blandt de lokale fans (på både godt og ondt), skulle det være Merseyside Derby mellem Liverpool FC og Everton FC, som hvert år tørner sammen på henholdsvis Liverpools hjemmebane Anfield og Evertons Goodison Park. De to klubbers stadions ligger iøvrigt kun ca. to kilometer fra hinanden, adskildt af parken Stanley Park.
Opgøret, der er navngivet efter storbyområdet Merseyside, som byen Liverpool tilhører og hvor begge klubber er placeret, er et af de mest traditionsfyldte i England, og det er det mest spillede lokalopgør på højeste niveau i England siden 1960’erne.
9. The North-West derby: Liverpool FC – Manchester United
På trods af at den fysiske afstand mellem de to rødklædte klubber er større end ved mange andre fodboldderbys, er kampen mellem Manchester United og Liverpool altid en af sæsonens højdepunkter for de to klubber. Opgøret bliver af mange betragtet som et af de største derby i verden, hvilket blandt andet skyldes, at det er Englands to nok mest succesfulde og traditionsfyldte klubber, der tørner sammen i The North-West Derby.
De to klubber har enorme fanskare i England, hvorfor kampen altid kommer til at handle om hvem, der er Englands bedste fodboldklub, selv når det ikke stemmer overens med deres placeringer i tabellen.
10. The North London Derby: Tottenham Hotspur – Arsenal FC
Kampen mellem Arsenal FC og Tottenham Hotspur betragtes af mange som det største lokalderby i London. Derbyet kaldes North London Derby på grund af de to klubbers placeringer i den nordlige del af den engelske hovedstad. Rivaliseringen er uden tvivl blevet yderligere intensiveret af at begge hold ofte er med i toppen af den engelske Premier League.
Selvom Arsenal for få år siden har skiftet hjemmebane fra det gamle Highbury til det nye og moderne Emirates Stadium, tror jeg stadig, at North London Derby er et af de lokalopgør i England, der byder på den mest intense stemning og et tydeligt spændingsfyldt forhold mellem de to London-klubbers fangrupper. Et forhold som blev kraftigt forværret i 2001, da den daværende forsvarspiller Sol Campbell skiftede direkte fra Tottenham til Arsenal, et skifte som sendte chok gennem Tottenhams fans. Sol Campbell havde indtil da spillet hele sin karriere i Tottenham, hvor han fik debut i 1992. Ved det efterfølgende derby, fik Sol Campbell en “varme” velkomst af Tottenhams fans, der blandet andet modtog ham med plakater på stadion, hvor på der var trykt “Judas”.