Fodboldtur til Schweiz: ‘Rotblau’ Basel og fyrværkeri til Zürich-derby
VisitFootball.dk slog et smut fordi Alpelandet for at teste fodboldstemningen. Læs her, hvordan fodbolden udspiller sig i Basel og Zürich.
Fodboldrejser til Schweiz lyder måske ikke som det mest eksotiske (og det er det heller ikke), men midt i marts gik fodboldturen alligevel til Basel og Zürich, for at opleve henholdsvis en ottendedelsfinale i Europa League mellem FC Basel og Sevilla FC, og et Zürich-derby mellem Grasshopper Club Zürich og FC Zürich. De to hyggelige schweiziske byer bød på enestående lokal fodboldkultur.
FC Basel – Sevilla FC 0-0
10. marts 2016
St. Jakob Park, Basel
Tilskuere: 22.403
Billetpris: 30 CHF (ca. 205 DKK)
FC Basel er det forsvarende mesterhold i Schweiz, men røg i kvalifikationen til Champions League ud til Maccabi Tel Aviv fra Isreal, på regel om udebanemål. I Europa League gruppespillet gik Basel sikkert videre som nummer ét, med fire sejr, en uafgjort og et nederlag i en pulje med Fiorentina, Lech Poznań og Belenenses.
Sevilla FC, de forsvarende Europa League vindere, blev nummer tre i deres Champions League gruppe, med Juventus, Manchester City og Mönchengladbach, dermed sendt direkte til 16.-delsfinalerne i Europa League, hvor norske Molde sikkert blev sendt ud med samlet 3-1.
På grænsen mellem tre lande
Basel er den tredjestørste by i Schweiz med ca. 165.000 tilskuere, en hyggelig lille by, som samtidig er grænseby hvor Frankrig, Tyskland og Schweiz mødes. De tre landes fælles lufthavn for byen (EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg) ligger geografisk i Frankrig, men kun 6 km fra centrum af Basel. I byen tales både primært tysk, men også fransk, hvoraf førstnævnte hovedsageligt er den lokale dialekt af schweizertysk.
FC Basel nyder en enorm opbakning i lokalområdet og spiller i gennemsnit for 29.000 tilskuere på hjemmebanen St. Jakob Park, et moderne stadion fra 2001 med plads til 38.500 tilskuere. St. Jakob Park er i øvrigt vært for finalen i Europa League i 2016 og ligger i den sydøstlige del af Basel. Fra centrum kan stadion nås på 15 min med sporvogn 14, som standser lige foran stadion.
Læs også: billetter til Europa League finale 2016.
Solid vokal-opbakning
Både før og efter kampen er området omkring stadion fyldt med liv, de lokale fans er glade for øl og det indtages ved utallige boder og udskænkningssteder. Den ene endetribune er fyldt med Basels syngende fans, og kendt som ‘Muttenzerkurve’, opkaldt efter bydelen Muttenz, som ligger bag denne del af stadion. Under hele kampen sørgede Basels fans for en stemning på stadion, som var af europæisk standard. Sevilla havde medbragt 50-100 fans, som ikke gjorde meget væsen af sig. Både Basels fans og klubben gør meget ud af at være hele områdets fodboldklub. ‘Das Rotblau’ (de rødblå), som klubben også kaldes, med henvisning til klubbens farver, udtales på lokal dialekt, så selv et udmærket skoletysk ikke rækker.
Selve kampen, der endte 0-0, var ikke en stor fodboldoplevelse. Basel prøvede men kunne ikke formå mere, mens de taktiske spaniere spillede på en nulløsning, for så at ordne sagerne på hjemmebane. I anden kamp sejrede den spanske klub da også sikkert 3-0 på hjemmebane og sendte dermed Basel ud af Europa League. Sevilla møder nu Athletic Bilbao i kvartfinalerne, mens Basel ser ud til at styre sikkert mod det schweiziske mesterskab.
Fodboldbilletter
FC Basel: ticketing.fcb.ch
Turistguide
Basel: www.basel.com
Grasshopper Club Zürich – FC Zürich 4-2
13. marts 2016
Stadion Letzigrund, Zürich
Tilskuere: 14.440
Billetpris: 51 CHF (ca. 350 DKK)
Næste stop i Schweiz var Zürich, en ny med godt 390.000 indbyggere og hjemsted for to af landets største fodboldklubber, Grasshopper Club Zürich (eller blot Grasshoppers) og FC Zürich. Siden 2007 har begge Zürich-klubber spillet deres hjemmekampe på Stadion Letzigrund i det vestlige Zürich, et stadion som blevet genopbygget i 2007 med plads til 26.000 tilskuere. Et faktum som Grasshoppers fans er voldsomt utilfredse med. De spillede tidligere på det gamle stadion Hardturm, som i dag er revet ned. Undervejs er et nyt og moderne Zürich stadion, men dette er stadion kun på tegnebrækket. Grasshoppers fans har aldrig fundet sig tilrette på Letzigrund, som oprindeligt var FC Zürichs hjemmebane og de har således nægtet at udfører tifoer/koreografier før de vender “tilbage” til deres eget hjem igen.
I skrivende stund ligger Grasshoppers nummer tre i ligaen, hvilket sikre dem deltagelse i Europa League efter sommerferien, mens FC Zürich roder rundt nederst i ligaen, kun fire point fra nedrykning. Grasshoppers er den mest vindende klub i Schweiz med hele 27 mesterskaber (rekord), det seneste ligger dog tilbage i 2003. FC Zürich har til sammenligning 12 mesterskab, hvoraf det seneste blev vundet i 2009. De seneste seks mesterskabspokaler står dog i Basel, som har overhalet de to Zürich-klubber som landet mest succesfulde de seneste mange år.
Få – men loyale fans
De to klubbers tilskuergennemsnit for indeværende sæson ligger på henholdsvis 8.299 for FC Zürich og kun 6.611 for Grasshoppers. Derbyet mellem de to klubber og altså den største kamp i byen, blev overværet at kun 14.440 tilskuere, hvilket i forhold til kampens betydning må anses at være lavt. Ifølge lokale fans, har fodboldklubberne hård konkurrence fra byen to populære ishockeyklubber, om at tiltrække tilskuere.
Hvad der måske manglede i antal på tilskuerpladserne, blev der til gengæld gjort op for med entusiasme og vokal støtte fra begge klubbers syngende fans. I hver sin ende at det ovale stadion, udgjorde de to fangrupper hver deres konstante lydkulisse. FC Zürichs ‘Sudkurve’, som den klart mest farverige, mens Grasshoppers eneste banner (i stadion-protest) lød ‘Trotz exil a jedem spiel’ (frit oversat til ‘trods exil, til enhver kamp’).
Både før og efter kampen, var stadionområdet ganske affolket, først lige op til kampstart dukkede tilskuerne på de neutrale tribuner op, måske pga. den stadigt bidende marts-kulde. På grønsværen trak Grasshoppers det længste strå i en ganske underholdende kamp med hele seks mål. Niveauet var knap til Europa League, det det blev tydeligt hvorfor begge klubber er langt fra mesterskabet. Men underholdende var kampen og ikke mindst satte de to fan-kurver deres præg på derbyet.
Fodboldbilletter
Grasshopper Club Zürich: www.gcz.ch
FC Zürich: www.fcz.ch
Turistguide
Zürich: www.zuerich.com
Fodboldturen går til Schweiz?
Det kan bestemt anbefales at opleve fodbold live i Schweiz, det charmerende Alpeland, opleves dog bedst i den sene forår eller tidlige efterår, før kulden indfinder sig eftertrykkeligt. De lokale fans brænder for deres fodboldklubber, og fodbolden har et niveau til anden eller tredje klasse på europæiske niveau. Kun Basel kan pt. virkelig træde ind på den europæiske fodboldscene.
Schweiz tilbyder dog fine fodboldstadions og ordentlige forhold omkring kampene. Billetpriserne er lidt høje, men det er prisniveauet generelt i Schweiz, som ligger lidt over Danmark.